^Powrót do góry
Get Adobe Flash player

By odżywiać się zdrowo, jedz warzywa i owoce na surowo! 

 

Zdrowie i sprawność fizyczna są podstawowymi warunkami prawidłowego rozwoju dziecka we wszystkich jego sferach. Prawidłowe żywienie małych dzieci ma istotny wpływ na ich rozwój. Realizując zadania innowacji pedagogicznej ,,Kulinarne inspiracje przedszkolaków” 6 grudnia w przedszkolu odbyło się spotkanie z panią dietetyk Sylwią Burzyńską .   

Pani Sylwia w bardzo ciekawy sposób wprowadziła dzieci w tematykę zdrowego odżywiania. Przedstawiając prezentację multimedialną zapoznała dzieci z aktualną piramidą żywienia od produktów najzdrowszych i najbardziej wartościowych po te , które są w naszym jadłospisie najmniej pożądane.   

Pani dietetyk przekonywała dzieci do zrezygnowania z jedzenia słodyczy tłumacząc jak cukier w  różnych postaciach źle wpływa na zdrowie człowieka. Zachęciła do zjadania warzyw i owoców na surowo w formie przekąsek. Pani Sylwia podkreśliła, także jak ważne znaczenie ma picie mleka i spożywanie produktów mleko pochodnych.  

Podczas spotkania dzieci zadawały pytania z dziedziny dietetyki, nasz gość  z przyjemnością wyjaśniała niezrozumiałe terminy takie jak:  białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy . Zachęciła także wszystkich zebranych do ćwiczeń ruchowych i przebywaniu na świeżym powietrzu.        

Na zakończenie podziękowaliśmy naszemu gościowi piosenką i świątecznym upominkiem . To spotkanie wzbudziło u dzieci zainteresowanie i wniosło wiele pozytywnej energii.

Więcej zdjęć.

Jarzębinkowy konkurs na „Warzywne cudaki”

Jesień to czas zbiorów. Wtedy to w naszych ogrodach pojawiają się wspaniałe okazy. Można z nich wyczarować smaczne surówki, ale i nie tylko.
W naszym przedszkolu od wielu lat organizowany jest konkurs rodzinny na najciekawsze pomysły wyczarowane z warzyw. Tak powstają łabędzie, węże, ludziki i inne stworki.
Co jeszcze dzieci stworzyły z warzyw, można się przekonać oglądając naszą galerię z konkursu „Na warzywnego cudaka”. Wyeksponowane prace wzbudziły podziw, radość i duże zainteresowanie. W tym roku pomysłom dzieci i rodziców nie było końca.
Wysoki poziom prezentowanych prac sprawił, że wybór tych najlepszych był bardzo trudny, więc wszystkie prace zostały nagrodzone.

Więcej zdjęć.

Dzień Truskawki

„Truskawkowe lato,

Truskawkowy czas,

Truskawki, truskawki

Rozśmieszają świat! …”
H. Badura

 „Dzień Truskawki w Jarzębince”

         W ramach innowacji pedagogicznej „Kulinarne inspiracje przedszkolaków” w dniu 20 czerwca 2016 r. zorganizowano „Dzień Truskawki”. Dzieci z grupy I pod kierunkiem p. Marii Król i p. Haliny Nawrockiej przygotowały  okolicznościowy poranek.        
Były wiersze, piosenki, taniec, ciekawostki o Królowej Truskawce oraz konkurs „Truskawkowe przysmaki”. Przedszkolaki obejrzały prezentację: „Hodowla i zbiór truskawek”. Przez cały dzień degustowały świeże owoce oraz potrawy truskawkowe serwowane przez panią intendentkę i panie kucharki.

Więcej zdjęć.

DZIEŃ NOWALIJEK

przedszkolaki z „Jarzębinki”
                                          jedzą zdrowe witaminki

 

W piątek  22 kwietnia w ramach  innowacji pedagogicznej ,,Kulinarne inspiracje przedszkolaków” zaprosiliśmy dzieci na Dzień Nowalijek.       


W tym dniu kolor zielony, czerwony i żółty  dominował nie tylko w elementach stroju dzieci ale również w jadłospisie. Czterolatki  z gr. II ,,Skrzaty” oraz trzylatki z gr I ,,Poziomki” przedstawiły część artystyczną pod okiem p. M. Michałowskiej i H. Nawrockiej . Wierszem , piosenką i tańcem opowiedziały wszystkim zebranym co się kryje się pod nazwą „nowalijki”. Przedszkolaki poznały walory odżywcze i zdrowotne młodych warzyw. Rozpoznawały nowalijki za pomocą różnych zmysłów, opisywały ich wygląd. Rozwiązywały zagadki związane z tematem, odróżniały zdrową żywność od tej, która może szkodzić zdrowiu. Tego dnia odbyły się również zajęcia kulinarne w czasie których dzieci samodzielnie przygotowały przepyszne kanapki   z razowego chleba z wędliną, żółtym serem, ogórkiem, rzodkiewką, pomidorem, sałatą, szczypiorkiem itp.  

    
Kulinarne umiejętność mogli ocenić rodzice gdyż dzieci poczęstowały wszystkich pysznymi i kolorowymi kanapkami.
To był bardzo ,,smaczny i zdrowy ”dzień w przedszkolu .

Więcej zdjęć.

Dzień Marchewki w Jarzębince

„Raz dzieci pytały marchewkę dlaczego jest marchewkowa.
A marchewka na to: nie lubię chorować.
Kto mnie będzie jadł pożyje wiele długich lat.”


„Niezwykle zdrowy dzień pomarańczowy”
 Dzień Marchewki w „Jarzębince”

Marchewka znana już była w starożytności, jest powszechnie dostępnym warzywem o intensywnym, żółtopomarańczowym zabarwieniu. To warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów. 

W ramach innowacji pedagogicznej realizowanej w przedszkolu „Kulinarne inspiracje przedszkolaków” w dniu 13 maja 2016 r. obchodziliśmy „Dzień marchewki”.Tego dnia w naszej placówce dominował kolor pomarańczowy.  Celem wspólnej zabawy była edukacja dzieci w zakresie prawidłowego odżywiania- nabywanie wiedzy i umiejętności, dbanie o własne zdrowie, a także integracja  przedszkolaków oraz zachęcanie ich do spożywania marchwi  pod różnymi postaciami.

O walorach odżywczych tego warzywa, dowiedzieliśmy się podczas programu artystycznego, który zaprezentowały 6-latki z grupy VI „Zuchy” pod kierunkiem p. J. Frydrychowicz-Siwińskiej i p. M. Ratajkowskiej. Mali artyści śpiewały  piosenki o marchewce  oraz inscenizowały wiersze. 

W drugiej części spotkania chętne przedszkolaki rozwiązywały zagadki, uczestniczyły w konkursach grupowych podczas których próbowały soku marchewkowego. 

Dzieci wszechstronnie poszerzyły swoją wiedzę o marchewce. Zdobyły wiadomości na temat potraw z marchwi. 

Na zakończenie uroczystości pani intendentka poczęstowała wszystkich przedszkolaków chrupiącą marchewką. To był dzień pełen wrażeń i marchewkowych niespodzianek.

 

 

Więcej zdjęć.

Copyright © 2015. Przedszkole Jarzębinka Rights Reserved.